Loading... Please wait...


Ενημερωτικό Email


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ECOFILTER_WaterBanner_44.jpg

ΝΕΡΟ

Ποιότητα νερού - Ποιότητα ζωής

Υπάρχουν διάφορα πράγματα στη ζωή που παίρνουμε ως δεδομένα. Το νερό είναι πολύ συχνά ένα από αυτά. Κάθε ένας από μας χρησιμοποιεί αυτό το ζωτικής σημασίας υγρό, η την πιο κοινή ουσία στη γη, καθημερινά. Και σκεφτόμαστε σπάνια δύο φορές για τis συνέπειες του. Εντούτοις, το νερό το χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα, την κατανάλωση, και αμέτρητους άλλους εσωτερικούς στόχους οι οποίοι θα πιάσουν γρήγορα την προσοχή μας όταν εντοπισθεί κάποιο είδος προβλήματος.
Η εξέταση αυτών των προβλημάτων ποιότητας νερού είναι επομένως σημαντική. Τα ζητήματα όπως η διαύγεια, η οσμή, το χρώμα, και η γεύση είναι όλα αισθητικά προβλήματα, και όλα έχουν τις σχετικά απλές λύσεις.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε και να κατανοήσουμε την πηγή τους. Το νερό είναι γνωστό ως καθολικός διαλύτης. Προτού να φθάσει στη βρύση ενός καταναλωτή, έρχεται σε επαφή με πολλές διαφορετικές ουσίες, όπως τα αέρια, τα μεταλλεύματα, αλλά και οργανικές ουσίες. Το νερό παίρνει τα ίχνη αυτών των ουσιών, και δυστυχώς, μερικά απ' αυτά μπορεί να προκαλέσουν την άσχημη γεύση, τη μυρωδιά, το χρώμα, τα προβλήματα διαύγειας αλλά και επιπτώσεις στην υγεία μας από τυχόν επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως τα άλατα και τα μέταλλα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, οργανικούς χημικούς μολυσματικούς παράγοντες από τις βιομηχανικές διαδικασίες και τη χρήση πετρελαίου, και ραδιενεργούς μολυσματικούς παράγοντες.
Η ποιότητα νερού εξαρτάται από την γεωλογία κάθε περιοχής και το οικοσύστημα, καθώς επίσης και τις ανθρώπινες χρήσεις όπως η διασπορά λυμάτων, η βιομηχανική ρύπανση και η κατάχρηση (που μπορούν να χαμηλώσουν το επίπεδο του νερού). Η ποιότητα είναι ο χημικός και φυσικός χαρακτηρισμός του νερού. Οι αρχικές βάσεις για τέτοιο χαρακτηρισμό είναι παράμετροι που αφορούν την ασφάλεια της ανθρώπινης επαφής και της υγείας των οικοσυστημάτων. Το νερό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην απομάκρυνση των τοξινών και των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μας.
Χωρίς νερό για 3 ημέρες το ανθρώπινο σώμα εξασθενεί επικίνδυνα, ενώ μπορεί να εξασθενήσει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου από τη συνεχή κατανάλωση νερού μολυσμένου με επικίνδυνες χημικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα και βακτήρια.
Δεδομένης της ανάγκης για υγεία και ζωτικότητα, ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί τη λήψη ποιοτικού νερού απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες. Επομένως όλοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του νερού σε βαθμό πολλές φορές επικίνδυνο.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των μολυσματικών παραγόντων στο πόσιμο νερό σας;

ECOFILTER_EXAMPLE_34.JPG

 

Η EPA έχει καθορίσει τα πρότυπα για περισσότερους από 80 μολυσματικούς παράγοντες που μπορούν να εμφανιστούν στο πόσιμο νερό και να θέσουν έναν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Η EPA καθορίζει αυτά τα πρότυπα για να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά. Οι μολυσματικοί παράγοντες εμπίπτουν σε δύο ομάδες σύμφωνα με τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούν.
Τα οξέα αποτελέσματα εμφανίζονται εντός ωρών ή κατά την διάρκεια του χρόνου όταν ένα πρόσωπο καταναλώνει έναν μολυσματικό παράγοντα. Οι άνθρωποι μπορούν να πάσχουν τις οξείες επιπτώσεις στην υγεία από σχεδόν οποιοδήποτε μολυσματικό παράγοντα εάν εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Στο πόσιμο νερό, τα μικρόβια, όπως τα βακτηρίδια και οι ιοί, είναι οι μολυσματικοί παράγοντες με τη μέγιστη πιθανότητα σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ώστε να προκαλέσουν τις οξείες επιπτώσεις στην υγεία.
Οι οργανισμοί των περισσότερων ανθρώπων μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους μικροβιακούς μολυσματικούς παράγοντες. Εν τούτοις, όταν εμφανίζονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, μπορούν να καταστήσουν τους ανθρώπους άρρωστους, και μπορούν να είναι επικίνδυνα ή θανάσιμα για ένα πρόσωπο του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο λόγο VIH/aids, χημειοθεραπείας, στεροειδή χρήση, ή κάποιον άλλο λόγο.
Τα χρόνια αποτελέσματα εμφανίζονται αφότου καταναλώσουν οι άνθρωποι έναν μολυσματικό παράγοντα σε επίπεδα πέρα από τα πρότυπα ασφάλειας EPA για πολλά έτη. Οι μολυσματικοί παράγοντες πόσιμου νερού που μπορούν να έχουν τα χρόνια αποτελέσματα είναι χημικές ουσίες (όπως τα υποπροϊόντα, οι διαλύτες, και τα φυτοφάρμακα απολύμανσης), ραδιονουκλεΐδια (όπως το ράδιο), και μεταλλεύματα (όπως το αρσενικό).Τα παραδείγματα των χρόνιων αποτελεσμάτων των μολυσματικών παραγόντων πόσιμου νερού είναι προβλήματα όπως ο καρκίνος, σε συκώτι ή νεφρά, και οι αναπαραγωγικές δυσκολίες συνήθως.

Είναι το εμφιαλωμένο νερό ασφαλέστερο από το νερό της βρύσης μας;

Όχι, όχι απαραιτήτως. Το αμυντικό Συμβούλιο των φυσικών πόρων (NRDC) των Η.Π.Α διεύθυνε μια τετραετή έρευνα στην βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού και των κρατικών προτύπων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης των εθνικών εμφιαλωμένων κανόνων ύδατος με τους εθνικούς κανόνες δικτύων ύδρευσης, και την ανεξάρτητη δοκιμή πάνω από 1.000 φιαλών του νερού.
Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι ακριβώς επειδή το νερό βγαίνει από μια φιάλη είναι οπωσδήποτε καθαρότερο ή ασφαλέστερο από το νερό του δικτύου ύδρευσης.
Και στην πραγματικότητα, κατ' εκτίμηση 25% ή και περισσότερο του εμφιαλωμένου νερού προέρχεται ακριβώς από δίκτυα της ύδρευσης μερικές φορές καλώς επεξεργασμένο, μερικές φορές όχι.

 

Είναι το εμφιαλωμένο νερό πραγματικά επισφαλές;

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά εμφανίζονται να είναι ασφαλή. Παράγονται από φυσικές πηγές νερού, από μεταλλικό νερό, από νερό βρύσης ή από αποσταγμένο νερό. Από τα μπουκάλια που εξετάστηκαν, η πλειοψηφία αποδείχθηκε υψηλής ποιότητας και σχετικά χωρίς μολυσματικούς παράγοντες.
Η ποιότητα μερικών εμπορικών σημάτων ήταν διάστικτη, εντούτοις, και τέτοια προϊόντα μπορούν να θέσουν έναν κίνδυνο υγείας, πρώτιστα για τους ανθρώπους με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα (όπως οι ευπαθείς ηλικιωμένοι, τα μωρά παιδιά, ασθενείς με μεταμόσχευση, με καρκίνο, ή άνθρωποι με VIH/aids)
Περίπου 22 τοις εκατό των εμπορικών δοκιμασμένων σημάτων περιείχαν, τουλάχιστον σε ένα δείγμα, τους χημικούς μολυσματικούς παράγοντες σε επίπεδα επάνω από τα ακριβή όρια κρατικής υγείας στις Η.Π.Α. Εάν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μιας μακριάς χρονικής περιόδου, μερικοί από αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επομένως οι βασικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, επεξεργασμένου η μη είναι η διακίνηση του και η διατήρησή του σε θερμοκρασίες κάτω των 18 C.Επομένως μπορεί να είναι πραγματικά επισφαλές ??

Μολυσματικοί παράγοντες νερού

Το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβανομένου του εμφιαλωμένου ύδατος, μπορεί εύλογα να αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τις μικρές ποσότητες μερικών μολυσματικών παράγοντων. Η παρουσία μολυσματικών παραγόντων απαραιτήτως δεν δείχνει ότι το νερό θέτει έναν κίνδυνο υγείας. Η EPA καθορίζει τα πρότυπα για περίπου 80 μολυσματικούς παράγοντες στο πόσιμο νερό. Τα πρότυπα EPA, μαζί με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία πηγής και κάθε μολυσματικού παράγοντα, είναι διαθέσιμα στο
www.epa.gov/safewater/mcl.html.

stop-buying-bottled-water.jpgstop-buying-bottled-water.jpg
Τι είναι το Εμφιαλωμένο Νερό;
Πηγή: www.water.gr

Ως εμφιαλωμένο ορίζεται το νερό που πωλείται σε σφραγισμένες φιάλες. Χαρακτηρίζεται ακόμη και νερό 'πηγής', ή 'μεταλλικό', ενώ υπάρχει και το επιτραπέζιο (κοινό πόσιμο συσκευασμένο νερό). Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άλλες υδάτινες πηγές, οι οποίες έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία είναι πόσιμες. Στο εξωτερικό, για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που εμφιαλώνουν νερό για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι υποτασικοί, αυτοί που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, κάνουν δίαιτα ή αθλούνται.

Επιτραπέζιο νερό. Είναι το νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών είτε ύστερα από επεξεργασία είτε όχι. Μπορεί να έχει βρεθεί στην επιφάνεια ή να έχει υπόγεια προέλευση και επιτρεπεται να υποβληθεί σε διάφορες διεργασίες απολύμανσης ώστε να είναι μικροβιολογικά αποδεκτό. Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απολύμανσης πρέπει να αναγράφεται στη ετικέτα.

Φυσικό μεταλλικό νερό. Πρόκειται για το νερό που είναι μικροβιολογικά κατάλληλο προς πόση, έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση και αντλείται από μία ή περισσότερες φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Διακρίνεται από το κοινό πόσιμο νερό από: α. τη φυσιολογική του σύσταση, αφού περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά (π.χ., είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, φτωχό σε νάτριο, φθοριούχο), και β. από την αρχική του κατάσταση που διατηρείται άθικτη λόγω της υπόγειας προέλευσής του. Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του μικροβιακού φορτίου.

Νερό πηγής. Είναι το νερό υπόγειας προέλευσης που αντλείται από μία ή περισσότερες φυσικές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Εμφιαλώνεται επιτόπου (στο χώρο προέλευσής του), δεν υπόκειται σε καμία επεξεργασία απολύμανσης και τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά συμφωνούν με εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.

Γιατί έχει αυξηθεί η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού;

Eίναι θέμα προσωπικών επιλογών και γευστικών προτιμήσεων αλλά και ανάγκη για κάτι διαφορετικό από το νερό βρύσης που ο άνθρωπος καταναλώνει αιώνες τώρα. Αποτελέσματα ερευνών που έχουν διεξαχθεί στο πρόσφατο παρελθόν, έδειξαν ότι οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο από το νερό βρύσης, αλλά ταυτόχρονα ανησυχούν για την ποιότητά του.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να άργησε να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό, ωστόσο σήμερα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο της αγοράς από τα αναψυκτικά και τα άλλα ανθρακούχα αφεψήματα. Η κυριαρχία του είναι ορατή και από το διαφημιστικό 'κατακλυσμό' που δεχόμαστε από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ που έγινε το 2000, από το 1998 έως σήμερα οι δαπάνες για τη διαφήμιση του προϊόντος διπλασιάστηκαν, ενώ οι ελληνικές εταιρείες ξοδεύουν πλέον περίπου 1,5 δισ. δρχ. ετησίως για να διαφημίσουν το εμφιαλωμένο νερό που διαθέτουν.

Στην ανάπτυξη αυτού του προϊόντος βοήθησε και η στροφή προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην ελληνική κοινωνία τις δεκαετίες του '80 και του '90, αλλά και η υιοθέτηση ενός μοντέλου ζωής περισσότερο δυτικού τύπου. Τα γυμναστήρια και οι δίαιτες έγιναν ξαφνικά τρόπος ζωής, με άμεση συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης νερού και τον περιορισμό των αλκοολούχων και ανθρακούχων ποτών.
Ωστόσο, η Ελλάδα απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι κάτω από το ήμισυ της δυτικής Ευρώπης με πρωταθλητές τους Ιταλούς (150 λίτρα). Ακολουθούν οι Βέλγοι, οι Λουξεμβούργιοι και οι Γάλλοι, ενώ την τελευταία θέση κατέχουν οι Βρετανοί με οκτώ λίτρα.

Περιέχει βακτήρια το εμφιαλωμένο νερό;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη βιβλιογραφία 'Μικροβιολογία του υδάτινου περιβάλλοντος' Μ. Παπαπετροπούλου και Α. Μαυρίδου - 2001:

Τα βακτήρια που ανευρίσκονται στα εμφιαλωμένα νερά είναι:

α) Τα αυτόχθονα βακτήρια αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα του νερού. Αύξηση του αριθμού της φυσικής χλωρίδας δεν προκαλεί επίπτωση στην υγεία του καταναλωτή αλλά όταν φτάσει σε αριθμούς οι οποίοι είναι πολύ μεγάλοι μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του (οσμή, γεύση, θολερότητα).

β) τα αλλόχθονα βακτήρια τα οποία εισέρχονται στο νερό κατά την διάρκεια της εμφιάλωσης ή με μόλυνση της πηγής υδροληψίας.

Συνήθως δεν ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών αλλά έχουν αναφερθεί επιδημίες που οφείλονται στην επιβίωση παθογόνων βακτηρίων, πρωτοζώων ή ιών στο νερό.
Οι μικροοργανισμοί των νερών κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό:


1. Μικροοργανισμοί που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο μεταβολισμό
2. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που αν εισαχθούν και εγκατασταθούν στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν νόσο
3. Δυνητικά παθογόνοι μικροοργανισμοί που είναι παθογόνοι για ορισμένες μόνο κατηγορίες του πληθυσμού (παιδιά, ασθενείς, υπερήλικες και ανοσοκατεσταλμένοι).

Η εφαρμογή διαδικασίας απολύμανσης του νερού για την θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών καταστρέφει παράλληλα και την αυτόχθονη χλωρίδα του νερού της πηγής.
Η απαγόρευση οποιασδήποτε επεξεργασίας απολύμανσης του μεταλλικού νερού σε συνδυασμό με την αυστηρή προστασία της πηγής και την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης (υψηλά επίπεδα υγιεινής χώρων, μηχανημάτων, προσωπικού) εξασφαλίζουν την διατήρηση της φυσικής αυτόχθονης μικροβιακής χλωρίδας η οποία δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και την αποφυγή επιμόλυνσης του νερού. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η ολική μικροβιακή χλωρίδα αυξάνεται ραγδαία κατά το πρώτο δίμηνο μετά την εμφιάλωσή τους, παραμένει σταθερή μέχρι και τους 6 μήνες και στη συνέχεια αρχίζει και ελαττώνεται με αργούς ρυθμούς. Η ποιότητα του νερού στην πηγή, οι συνθήκες εμφιάλωσης και η ενδεχόμενη επεξεργασία του νερού, ο τύπος της φιάλης και η θερμοκρασία αποθήκευσης επιδρούν στον ρυθμό αύξησης της μικροβιακής χλωρίδας.
Συστήνεται, η φιάλη να τοποθετείται μετά το άνοιγμά της στο ψυγείο για την μείωση του ρυθμού πολλαπλασιασμού της αυτόχθονης μικροβιακής χλωρίδας.
Στη χώρα μας από το 1995 λειτουργεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Εμφιαλωμένων Νερών με τη συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους, των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Ελέγχου.
Σκοπός των ελέγχων που διενεργούν οι αρμόδιοι φορείς είναι η δέσμευση των επιχειρήσεων για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων. Οι ελληνικές μονάδες παραγωγής προσαρμόζονται αργά αλλά σταθερά στην εφαρμογή του συστήματος ελέγχου ποιότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μάλιστα στην ανάλυση κρίσιμων σημείων παραγωγής από άποψη υγιεινής.


Banner1.jpg